Valentourettes

Valentourettes speller Jokke.

På oppfordring av Ottar Stangeland, ble Valentourettes dannet i 2003, for å opptre som backing-band med et utvalgt knippe vokalister under Punkrockfestivalen i Stavanger.

Medlemmene har bakgrunn fra både Jokke og Valentinerne og Jokke Med Tourettes. Som bandnavnet indikerer, er Valentourettes en sammenslåing av disse to. Med Petter Pogo på bass, Runar ”Kula” Johannessen på trommer og selveste Petter Baarli på gitar, utgjorde de n kraftpakke med lang fartstid og solid erfaring med materialet.

Tanken var å blåse liv i Joachim Nielsens sanger for publikum på Folken.

Men de utvalgte vokalistene falt fra én etter én før konserten skulle holdes, så super-fan Vidar Rugset sa ja til å være med på det som i utgangspunktet skulle være én enkelt konsert.

Responsen viste seg å være så stor at bandet la opp en liten turné med fire-fem spillejobber. 

Konsertene solgte fullstendig ut og det viste seg å være mange som ville oppleve Joachim Nielsens sanger live sammen med andre likesinnede.

Siden den gang har bandet spilt over to hundre konserter med fulle hus – fra Longyearbyen til Flekkefjord, til stormende jubel og stor glede for både de som rakk å oppleve Jokke da han var blant oss, men også den oppvoksende slekt som måtte nøye seg med platene.

Etter 3 år som frontmann trakk Vidar Rugset seg. I oktober 2006 ble bandets gode venn, og en garva rockevokalist, Tarjei Foshaug ny mann på podiet. Tarjei har den erfaring og tilstedeværelse bandet trenger, og leverer Joachims sanger med ekte innlevelse. Han har markert seg som en drivende frontfigur.

Da Torshovteatret skulle sette opp musikalen Verdiløse Menn av Christopher Nielsen, basert på broder Joachims tekster, var det naturlig å hyre Valentourettes (minus Tarjei) som teaterorkester. Stykket ble umiddelbart en stor suksess, og etter en periode på lille Torshovteatret ble det satt opp på selveste hovedscenen på Nationaltheatret der det gikk frem til siste forestilling 17. mai 2008. Da hadde musikalen hatt 70 forestillinger med fulle hus og utsolgt til siste sete.

Valentourettes kunne etter å ha vært teatermusikere endelig konsentrere seg om det de liker aller best; reise rundt i det ganske land og spille konserter på store og små scener.

Og her kommer den viktigste aktøren i konsertene inn i bildet: Publikum.

Ingen andre band kan vise til et så aktivt og deltagende publikum – de synger med og skråler, danser og skåler, ler og griner og lever seg så totalt inn i tekst og musikk, at de smelter sammen til et stort pulserende monster som tar over hele salen og halve scenen til bandets store glede.

Kvartetten fortsetter å overbevise, både garva konsertgjengere og nye generasjoner fans av Joachim Nielsen og hans musikk, om at rock er best på konsert. 

Fulle hus og stormende jubel følger hvor enn de spiller, landet over og at øl-krana går varm synes ikke å plage konsertarrangører nevneverdig heller.

 

Foto: Thomas Rodahl Dedekam