Vazelina Bilopphøggers

Vazelina Bilopphøggers er en av meget få, om noen, norske artister som har drevet kontinuerlig siden starten.

Det startet i romjula 1979, hjemme i bryggerhuset til Arnulf Paulsen. Etter landsfinale i Rocke-NM i 1980, kom singleplata “Gi meg fri i kveld” og “Bilopphøggerboogie” – begge melodier som gikk rett til topps på Norsktoppen. Dette resulterte i suksessalbumet “24 timers service”.

Kombinert med flere plateutgivelser ble Vazelina Bilopphøggers et meget etterspurt showinnslag på arrangementer over hele landet.

Medvirkning i Prøysens ”Trost i taklampa” på Det Norske Teater i 1984 ble en gedigen suksess, og vekket interesse hos noen av Norges fremste underholdningsprodusenter. Mange hundre forestillinger av sommershow på Chat Noir senere, samtidig som albumet ”Gå for gull” ble spilt inn, rigget Vazelina ferdig scene og garderobe i to semitrailere, og reiste på det som da var den mest omfattende turneen i landet – 26 konserter på ti dager.

Etter flere plater, turnéer, tv-show og reklame-jobber, kom jubileumsshowet ”Hei Sveis!” sommeren 2000. Dette markerte Vazelinas 20- års jubileum, og ble nok en gang en enestående suksess.

I desember samme år spilte Vazelina i sin egen Hjulkalender på TV 2. Denne ble på det meste fulgt av over 800.000 seere – den største oppslutningen en serie hadde hatt i løpet av kanalens 10 år. Nytt album, video og DVD ble produsert i anledning serien og platen mottok gull for over 25 000 solgte eksemplarer. ”Hjulkalender” er sendt i reprise to ganger, begge med større oppslutning enn da den ble sendt første gang.

Siden har en rekke show og forestillinger kommet til, med gode anmeldelser og fulle hus. Som en markering av sine første 25 år ga Vazelina Bilopphøggers ut albumet ”Bedre hell’ all medisin” i juli 2005. Albumet solgte til platina. I tillegg fikk Vazelina et trofé for mer enn 1 million solgte plater i løpet av karrieren.

Etter nesten 25 år takket Viggo Sandvik takket for seg som vokalist i 2006, og ble erstattet av Kjetil Foseid – godt kjent i det lokale musikklivet, men enn så lenge et ukjent blad for de fleste, noe han hadde ambisjoner om å gjøre noe med.

I 2007 skrev Vazelina den offisielle melodien til den første VM-runden i rally på norsk jord, kalt ”Rally rett i kroppen”. Så endelig, etter 11 år, kom et nytt studioalbum fra Vazelina, med tittelen ”Bensin på bålet”.

Vazelina har medvirket i et utall tv- og radioprogram fra starten i 1980. I 2015 lagde NRK et portrettet ”Vazelinas elleville verden”. Programmet er vist flere ganger, og sier litt om posisjonen gruppen innehar etter over 37 år. Eldar Vågan har siden vært å se i serien ”Hver gang vi møtes” på TV2, noe han har gjennomført med bravour og til strålende kritikker.

Så langt har bandet solgt godt over 1 million album. Det er mange spennende planer, både konserter, forestillinger og tv, så bandet vil være med på å sette sitt preg på det musikalske landskapet også i årene som kommer.

Foto: Tor Lindseth