I AKSJON: Aleksander Eidsvåg med fela. Foto: Per Oddvin

PÅ SLAGVERK: Filip Eidsvåg bak trommene. Foto: Kurt Vaagen

OGRAS: Filip Eidsvåg fra venstre, Paul Richard Solåt, Knut Peder Voldset, Thomas Dahle, Pål Elnan og Aleksander Eidsvåg. Foto: Ogras

 

 

Når Ogras kommer til Livestock i sommer, er det med to tynsetinger på scenen – en med fele og en på trommer. Da lover brødrene Filip og Aleksander Eidsvåg lover et band i fyr og flamme over sitt nye album.

– Vi gleder oss skikkelig til å spille for mange gamle kjente fra Østerdalen, sier de to.

Begge har spilt mye i Østerdalen opp gjennom årene, og begge har gått på musikklinja på Nord-Østerdal videregående skole – som de for øvrig kaller Norges beste musikklinje.

– Det er en skam at jeg aldri har fått vært på Livestock ennå, det er utrolig kult at det er en slik festival i Østerdalen. Det finnes ingen unnskyldning for musikere her som har lyst til å spille – mulighetene er der, konkluderer Aleksander, som har hørt godord om Livestock. Han trekker også fram det nye jazzklubb-miljøet på Tynset.

– Det tiltrekker seg det beste av den beste live-musikken innenfor mange sjangere, sier han.

Startet på hagelagets fest

Eventyret Ogras startet i 2007, da Filip flyttet til Rauma, men ikke hadde noe band i området.

– På butikken møter jeg tilfeldigvis en fyr som hadde på seg Tom Waits t-skjorte. Det var nok til at vi kom i prat, mimrer han.

Da han senere ble spurt om å spille på en fest, ringte Filip mannen med t-skjorta. Det var Paul Richard Solåt – han som skulle bli vokalisten i Ogras. Festen de skulle spille på var i regi av hagelaget i Rauma, derav bandnavnet.

Siden har folk kommet og gått. Aleksander ble hentet inn fra Oslo, og i dag er de seks mann – alle hovedsakelig basert i Rauma.

– Det vanlige er vel at Filip starter i et eller annet band. Etter noen øvinger og konserter får han et behov for å ha med fele på en låt eller to, og derfra er veien kort til fullt medlemskap, sier Aleksander.

Bred skare av tilhengere

– Det fine med å spille i samme band som broren sin, er at man alltid kan kombinere øving og konserter med ferie sammen med familien, mener Aleksander.

I Rauma er hverdagen for Eidsvåg-brødrene litt annerledes enn den ville vært på Tynset.

– På Nord-Vestlandet kan det være krevende å få til øving. Her må vi forholde oss til fergetider og kolonnekjøring på grunn av tunnelarbeid, det slapp vi hjemme på Tynset, sier Filip.

Brødrene er ikke blyge, og mener naturligvis at Ogras sin musikk passer for alle med god musikksmak. Men at bandets skare av tilhengere spenner bredt, det er det ingen tvil om.

– Vi er jo et rockeband og liker å spille med mye trøkk, men vi blir rett som det er stoppet av damer over seksti år som skryter av musikken. Dattera mi på fem år er naturlig nok også fan, så bredden er stor, sier Filip.

Klare med sin første plate

Da NRKs Sommertog stoppet på Åndalsnes i fjor sommer, var det Ogras som fikk stå for det musikalske innslaget. Foran TV-skjermen satt 625.00 nordmenn og så på direktesendingen denne lørdagskvelden. Det synes Filip var en høydare.

For Aleksander var høydepunktet å få varme opp for det australske bandet The Rumjacks på Pokalen i Oslo (et konsert- og utested som for øvrig er drevet av blant andre østerdølen Morten Guldvik).

­– The Rumjacks er et av de beste bandene jeg vet om innenfor irsk-inspirert punkrock, så at de var så fornøyd med å ha oss som oppvarmingsband er foreløpig et høydepunkt.

Men flere topper skal det bli. I mars kommer Ogras’ første plate ut, med gamle og nye låter. Albumet er spilt inn blant storslått natur i studioet Ocean Sound Recordings, i havgapet på Giske.

– Det er jo selvfølgelig litt artig at de akkurat har rukket å rydde opp etter A-ha, før vi kommer og setter opp utstyret vårt, sier Aleksander.

Det er Henning Svoren, som de velger å kalle trollmannen fra Ocean Sound Recordings, som har gjort alt av tracking, mixing og mastring. Resultatet kommer kun på vinyl, i tillegg til alle digitale plattformer.

– Så nå gleder vi oss stort til å høre det endelige resultatet på LP, sier Aleksander.

Publikum kan glede seg

Ogras er bandet som tar deg over balkanske vidder, innom støvete sirkustelt og irske puber. Med fengende melodier og energiske rytmer, blir det som regel liv i publikum når Ogras lager leven. Vokalisten og låtskriveren har en kjærlighet til punkens trøkk og enkelthet.

– Vi håper at lytterne setter pris på fine og fengende meloditemaer som er med på å dra opp stemningen og lysten til å bevege seg. Vi har til gode å spille en konsert hvor ingen drar frem dansemovesene foran scenen.

Og nettopp det er et av målene med den nye plata – at den kan gi publikum noe av den samme inspirasjonen som når de står på scenen.

– Vi går høyt på banen og garanterer fengende musikk og mye liv. Vi skal rett og slett levere en dritbra konsert på Livestock, avslutter brødrene.

Foruten Aleksander og Filip Eidsvåg, består bandet av Paul Richard Solåt på vokal og gitar, Knut Peder Voldset på gitar, banjo og mandolin, Thomas Dahle på bass og Pål Elnan på tangenter, trompet og mandolin. 

 

Av: Klara Skovro Thoresen